Fota i ridhus

Fick en fråga om vad jag använder för inställningar i ridhus så tänkte gå igenom det lite enkelt. Jag skrev fyra inlägg om inställningarna ISO, slutartid, bländare och hur allt hänger ihop. HÄR, HÄR, HÄR och HÄR kan ni läsa ifall ni vill så det blir enkare att förstå detta. 
 
Till att börja med är det i 9 fall av 10 väldigt mörkt i alla ridhus. Då skulle man behöva ha en lång slutartid för att få ljusa bilder - men vänta, då kommer bilderna bli suddiga. Därför får man istället ha ett lågt bländartal och höja ISOn väldigt mycket (jag har alltid 3200).
 
Jag fotar med mitt AF-S Micro Nikkor 60mm f/2,8G ED. Då kan jag alltså ha bländaren på 2,8, vilket gör att jag kan ha helt okej slutartid. Skulle jag istället fota med något av mina andra objektiv med bländaren runt 5, kommer jag få ha längre slutartid och risken för att det blir suddigt blir större. 
 
Dessa bilder är tagna direkt från kameran och är alltså inte redigerade. På alla bilder från denna tävling hade jag samma ISO och bländare men slutartiden varierade mellan 1/200 - 1/400 beroende på vart hindret stod och vad det var för färg på hästen. 
 
När någon annan fotar mig brukar min kamera stå på "sport". Då söker kameran det lägsta bändartalet samtidigt som snabbaste slutartiden. Jag vet inte om "sport" är bra i ridhus på alla kameror men det är bara att testa sig fram!
 
Alltså lite enkelt:
- Hög ISO, nackdelen blir brusiga bilder men det är enligt mig bättre med lite brus än en oskarp och suddig bild. 
- Lågt bländartal helst under 5. 
- Snabbaste slutartiden som går beroende på inställningarna ovan. Minst 1/100 men gärna upp mot 1/400 om det går för en så skarp bild som möjligt. 

Kommentarer
Louise

Bra guide, att fotografera i ridhus är verkligen inte enkelt, måste vara ett av de svåraste jag stött på inom fotograferingen.

Svar: Ja verkligen!
My Nordqvist

Tid: 18:29:02
Datum: 2014-11-16
Hemsida: http://vitmossa.blogg.se
Neapocalypse - ・゚♥ ✞ - alternativ blogg & hästblogg ♥

Superbra tips! Tycker det är supersvårt att fota i ridhus!

Svar: Ja visst är de!
My Nordqvist

Tid: 20:43:53
Datum: 2014-11-16
Hemsida: http://neapocalypse.se
Ida Lindborg ♡

jättebra tips!

Sv: åh tack! :D

Tid: 19:15:20
Datum: 2014-11-17
Hemsida: http://youknowiidaa.blogg.se/

Lämna en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: